HTML

GAPSzerűen élni...

Megpróbáljuk! Eszünk, iszunk, jövünk, megyünk - élünk. Az elején kezdjük, apró lépésekben lendületesen haladunk az úton. Reményeink szerint napsütésben, friss levegőn, batyunkban gourmand útravalókkal. Máris nekiálltunk csomagolni...

Friss topikok

  • d.m.i.: Még valami eszembe jutott :) Csak csíraszámot és fajta-gazdaságot tekintve a sorrend nekem így ál... (2012.08.23. 18:37) Guglizzunk probiotikumot!

Címkék

...derűben, finoman, energikusan?

2012.04.26. 14:26 GAPSter

Guglizzunk probiotikumot!

Címkék: gaps probiotikumok

 

Ha nekifogunk a GAPS Intronak, akkor ehhez szükségünk lesz egy olyan probiotikumra, ami minél több féle baktériumtörzset tartalmaz egyetlen készítményen belül.

Felnőttként a terápiás adagunk (persze csak fokozatosan elérve) 15-20 milliárd baktériumsejt lesz naponta, tehát minél magasabb csíraszámú probiotikumot érdemes választani.

A keresgélést érdemes idejében elkezdeni, hisz ki tudja mennyit kell még szaladgálni (vagy éppen tétlenül várni), amíg a magunkénak tarthatjuk.

A Google  a „probiotikum” keresőszóra felad 3 kiemelt hirdetést és 5 oldalsó fizetettet, azután jönnek a találatok: nagyjából 313.000.

Az máris világos, hogy ez egy hosszú blogbejegyzés lesz… (Ha úgy gondolod, inkább gyorsan a lényegre térnél, simán tekerj le az oldalon a következő csillag-jelig, utána találod a "következtetést")

***

Kezdjük az első kiemelt hirdetéssel:

1. Normaflore: „A készítmény hatóanyaga többszörösen antibiotikum-rezisztens Bacillus clausii spóra 2 milliárd / 5 ml-es tartály; Egyéb összetevő(k) tisztított víz. ” Ez éppen 1 féle baktérium törzs. Ahhoz képest elég jó a sajtója:-)

2. A következő kiemelt hirdető a DrNatura, a Flora Protect Probiotikummal: „8 probiotikus baktériumfaj, nagy hatású, fagyasztott-szárított, 8 milliárd sejt / adag”. Hmm. Ez már jobban hangzik.

3. Szintén kiemelt hirdetésre kattintva jön fel a Protexin oldala, ahol máris elveszhetünk a részletekben, olyan bőséges a kínálat. Nézzük:

– Protexin Florea IBS kapszula: „Lactobacillus Rhamnosus LCR 35R baktérium törzset tartalmaz, amely probiotikus törzs hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és funkcionális gasztrointesztinális zavarok esetén javasolt.” Ez egy törzs, nem tudjuk adagonként/grammonként hány sejttel.

– Protexin Florea IBS: „Lactobacillus Rhamnosus LCR 35R baktérium törzset tartalmaz, amely probiotikus törzs hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és funkcionális gasztrointesztinális zavarok esetén javasolt.” Dettó.

– Lepicol (180 g) granulátum: „A Lepicol étrendkiegészítő készítmény székrekedés ellen. Az osztatlan granulátum 5 grammos (két kávéskanálnyi) adagja 3,45 g oldható élelmi rostot (Plantaginis ovatae seminis tegumentum, egyiptomi útifű maghéjőrleményt), 1,50 g inulint és 0,05 g probiotikumot (Lactobacillus plantarum, Lb rhamnosus, Lb delbruecki ssp. bulgaricus, Lb acidophilus, Bifidobacterium bifidum) tartalmaz.” Ezek szerint ez már 5 baktériumtörzs. Csakhogy a rostok TÉNYLEG csak azoknak jók (vagy azoknak sem?) a GAPS diéta elején, akik székrekedésesek. Jobb volna egyelőre inkább kerülni a rostokat…

– Lepicol Plus granulátum: „gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény székrekedés ellen. Az 5 grammos tasakok tartalma: 3,45 g oldható élelmi rost (Plantaginis ovatae seminis tegumentum, egyiptomi útifű maghéjőrlemény), 1,50 g inulin és 0,05 g probiotikum (Lactobacillus plantarum, Lb rhamnosus, Lb delbruecki ssp. bulgaricus, Lb acidophilus, Bifidobacterium bifidum).”  Dettó.

– Protexin Protect: „7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillius thermophilus, Bifidobacterium breve, Lb acidophilus, Bb longum, Lb bulgaricus) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz.” Ez  a mi számításaink szerint is 7 féle.

– Protexin Balance: „Növényi kapszulái 7-féle humán eredetű probiotikus baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillus thermophilus, Lb acidophilus, Bifidobacterium breve, Bb longum, Lb bulgaricus) tartalmaznak, savvédő köpennyel ellátott élő baktériumcsírák formájában” Dettó.

– Protexin Balance Plus: „7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillius thermophilus, Bifidobacterium breve, Lb acidophilus, Bb longum, Lb bulgaricus) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz.” Dettó.

– Protexin Candid Plus: „A Protexin Candid Plus 7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillius thermophilus, Bifidobacterium breve, Lb acidophilus, Bb longum, Lb bulgaricus) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz.” Dettó.

– Protexin Natural Care: „A készítmény 7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus bulgaricus, Lb acidophilus, Lb rhamnosus, Bifidobacterium breve, Streptobacillius thermophilus, Lb casei subsp. casei, Bifidobacterium longum) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (oligofruktóz) is tartalmaz” Dettó.

- Protexin Restore: „Az 1g-os tasakokba kiszerelt granulátum 7-féle humán eredetű probiotikus baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillus thermophilus, Lb acidophilus, Bifidobacterium breve, Bb infantis, Lb bulgaricus) tartalmaz, grammonként legalább egymilliárd (109) élő, savvédő köpennyel ellátott baktériumcsíra formájában.” Ez még mindig 7 faj, de legalább már azt is tudjuk, hogy legalább 1 milliárd csírát tartalmaz grammonként. Mégiscsak haladunk valahová… Ráadásul azt írják: „Hatását szakirodalmi adatok igazolják. Csecsemők és kisgyermekek (0-tól 3 éves korig) sérült bélflórájának kúraszerű bélflóra-helyreállító kezelésére ajánlott.”

-  Protexin Junior rágótabletta: „7-féle jótékony baktérium törzset tartalmaz, melyek kólónia képzését prebiotikum segíti.” Mint az eddigiek, csak narancsos ízben, amit inkább ne firtassunk, mitől érződik…

A protexin oldal legalján pedig:

– A Bio-KultR prémium probiotikum:  „egyedülálló probiotikus étrend-kiegészítő, amely 14 baktériumtörzset, grammonként 10 milliárd hasznos baktériumot tartalmaz.” Eddig ez a legjobb. A részleteket tekintve: „ Összetétel: Maltodextrin (vivőanyag), probiotikus baktériumok: Bacillus subtilis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidum,Lactococcus lactis subsp lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus salivarius, magnéziumsztearát (csomósodásgátló), a kapszula anyaga hidroxipropil-metilcellulóz (HPMC). Kapszulánként legalább kétmilliárd (2x109), grammonként 10 milliárd (1010) élő probiotikus mikroorganizmus.” 

Eddig ez közelít legjobban az elvárásainkhoz, érdemes akkor már az árakat is megnézni: 60 kapszulás kiszerelésben 5100 Ft, 120 kapszulás csomagolásban  8900 Ft. Ez kapszulánként az elsőnél 85 Forintra, a nagyobb kiszerelésben 74 Forintra jön ki. Plusz a szállítási költség, mert a készítmény webshopban rendelhető.

Kérdés, érdemes-e még tovább keresgélni, találunk-e ennél jobbat?

Nézzük az oldalsó hirdetésekben:

4.  A pirulapatika oldalán van még néhány eddig nem tárgyalt készítmény, csakhogy a nevükön kívül alig derül ki bármi egyéb. A minket érdeklő adatok legalábbis biztosan nem. Feleslegesen költötték a mi keresésünkre a pénzüket.

5. A Global Vitamin webáruházban külön keresést kell indítanunk, hogy a probiotikumokat megtaláljuk. Akkor viszont lelünk néhány újdonságot:

 - PB80 Multi-Probiotics, Probiotikum komplex, 50 kapszula:  „1 kapszula tartalma: 200 mg kolosztrum (előtej), 10-10 billió lactobacillus acidophilus, bulgaricus és bifidus, 50 mg fructo-oligoszacharid.” A csíraszám jó volna, de nekünk nem csak erre a három fajra lesz szükségünk.

- Acidophilus - Pro-Dophilus 1 Billion probiotikum, 100 g: 1 adag (1 teáskanál - kb. 3 g) tartalmaz: 3 billió Lactobacillus Acidophilus” Határozott visszaesés a sokféleség frontján!

- BerryDophilus 60 rágótabletta: „Összetétel 1 rágótablettában: Fruktooligoszacharid, Céklapor, Bifidibacterium lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius”. Háááát…

6. Van még ezen kívül az oldalsávon visszatérő hüvelyfertőzés-reklám, Hummel Mikrorostos Gél pénzvisszafizetési garanciával, de probiotikumok nélkül és:

7. ProGastro Professzionális probiotikum honlap az egész családnak sok cikkel, és néhány termékkel:  

   -ProGastro 825 „prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítő por, mely 10 féle jótékony baktériumtörzset tartalmaz, élő csíraszám: >7,5x109 CFU/3g, és holland fejlesztés. A hollandok biztosan értik is mit jelent ez. Mindenesetre:  Az összetétel  kukorica keményítő, maltodextrin, oligofruktóz, inulin, Bifidobakterium bifidum, B.infantis, B.lactis, B.longum, Lactobacillus acidophylus, L.casei, L.paracasei, L.plantarum, L.salivarius, L.lactis, enzimek, kalium-klorid, magnézium-szulfát, mangán-szulfát.  Nem is rossz! Van még hasonlóból csak rizskeményítővel gyerek változat (KID) és az aktív embereknek javasolt Immun-aktív formula, amely viszont már csak 6 féle törzset tartalmaz…


8. A keresőmotorból kijött cikkeket itt most nem részletezem. Sok érdekes dolgot lehet köztük olvasni, de fentieknél jobb probiotikumot nem mutatnak.

***


Az első helyen tehát a Biokult, a másodikon a ProGastro 825, a harmadikon a Protexin Restore végzett a magyarországi versenyben.

probitikumok123.jpg

 Ez a helyzet.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gapster.blog.hu/api/trackback/id/tr764475033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.m.i. 2012.08.23. 18:37:21

Köszi, tetszik az áttekintés.
A napokban én is ezzel foglalkoztam, pár kiegészítést tennék:)

Fontos lehet a csíraszám mellett, hogy milyen fajta baktérium van, ezért egyénileg változhat mi a legjobb:)

Ezt egy gasztroenterológus doktornő oldalán találtam:

Immunerősítő: L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. plantarum, L. debrueckii, L.johnsonii, B. Bifidum 
Antibiotikum okozta hasmenés kezelése és megelőzése: L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus, Saccharomyces boulardii, B. longum, Enterococcus faecium
Utazók hasmenésének megelőzése és kezelése:L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus,
B. bifidum, Str. Thermophilus. L. johnsonii, Saccharomyces boulardii
Cl.difficile okozta bélgyulladás kiegészítő kezelése: L. rhamnosus, Saccharomyces boulardii
Rotavírus fertőzés: L. rhamnosus, Saccharomyces boulardii, B. bifidum
Laktóz intolerancia: L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. johnsonii, Str. thermiphilus
Akut hasmenés: B. bifidum, L. bulgaricus, Str. thermophilus, L. acidophilus, E. faecium, L. rhamnosus, L. reuteri
Bélflóra általános rendezése: L. acidophilus, L.casei, B. bifidum, L. plantarum stb.

Forrás: vitaminkosar.hu/orvos/?q=284
Orvos válaszol: Dr. Vachta Judit

pl. L. rhamnosus nincs a ProGastro-ban, amúgy az a zsírégető baci is :)

d.m.i. 2012.08.23. 18:37:36

Átnéztem, Dr. Wacha Judit doktornő által írt listát, ebben 5 olyan bacit említ, amit nem találok probiotikumoknál felsorolva, de a többi 8 fajtára átnéztem 7 probiotikumot.

Amennyiben helytálló, amit a doktornő írt, akkor itt az eredmény a 8 ok szerint.

1. Immunerősítés: BIO-KULT
(A ProGastro-ból hiányzik a L.rhamnosus, a Flora Protectből a B.longum)

2. Antibiotikum kezelés miatt: Bio-Kult, Protexin Balance

3. Utazós hasmenés ellen: Bio-Kult (a Protexinekből és a Flora Protex-ből 1-1 hiányzik)

4. Clostridium difficile fertőzés: Protexin Balance és Restore,Béres Pro6, Bio_kult, Flora Protect (ProGastroban nincs L. rhamnous)

5. Rota vírus: Béres Pro6, Bio-Kult, Flora Protect

6. Laktóz intolerancia: Protexin Balance és Restore, Bio-Kult, Flora Protect

7. Akut hasmenés: Bio-Kult

8. Általános rendezés: Bio-Kult, Progastro 825.

Úgy tűnik most nekem, hogy vagy vesszük az univerzális Bio-Kult-ot, de ott a megfelelő csíraszám miatt sokat kellene beszedni, vagy egy-egy konkrét szituációra a megfelelő kombinációjú probiotikumot.
Még a Normaflore-nak utána nézek, mert az nagyon kilóg a sorból összetevő szempontjából, viszont a csíraszám igen magas ... :)

üdv:)

d.m.i. 2012.08.23. 18:37:39

Még valami eszembe jutott :)
Csak csíraszámot és fajta-gazdaságot tekintve a sorrend nekem így állt össze:

1. Flora Protect: napi adag 2 kapszula, azaz 8 milliárd csíra, és 8 féle baci.
www.drnatura.hu/flora_osszetevok.php

2. ProGastro: napi 3 g, azaz 7,5 milliárd csíra, és 10 féle baci.
www.progastro.hu/825.php

3. Bio-Kult: napi 2x1, esetleg 2x2 kapszula, azaz 2-4 milliárd csíra, és 14 féle baci.

vitaminkosar.hu/webshop/14,bio-kult-pr%E9mium-probiotikum-(60-kapszula).html

Kapszulánként legalább kétmilliárd (2x109), grammonként 10 milliárd (1010) élő probiotikus mikroorganizmus.

üdv:)
süti beállítások módosítása