„Ismét Vera vendégeként vagyok itt, csak a helyszín változott, hat évvel ezelőtt még Rockville volt. Ismerkedem az új ház konyhájával, igyekszem mindennek a helyét megjegyezni.
Reggelire terítünk, keresem a hűtőben a margarint. Felbukkan emlékezetemben a réginek még a doboza is, kék volt és light.
S mit ad Isten, valóban ott volt. Szép, nagy darab, sárga vaj. Ti vajat esztek? – kérdem elképedve. De hát a vaj ... s mondanám, amit tőle hallottam legutóbb.
A vajnak az idén sokkal jobb volt a sajtója, magyarázza Vera. A margariné már két éve rossz.
Hiába, a sajtó nagyhatalom, merengek, miközben élvezettel kenem a vajat a meleg English Muffinra. Még a szupermarketek végeláthatatlan pultjai közt bolyongó háziasszonyok választásába is bele tud szólni. Én meg itthon margarinon tengődöm már vagy tíz éve, úgy rám ijesztettek az Újvilágban.
Az amerikai sajtó – tapasztalatom szerint – elbánt már a cukorral, a sóval, a tojással, a vajjal, a roston sült húsokkal.
Most elsőként a vajat rehabilitálta. Mi ebből a tanulság? Nem kell ehamarkodni.
USA, Long Island, Woodbury, 1994”
Janikovszky Éva írása,
a Magyar Konyha 1994/ 2 számban jelent meg.